Android

De allra flesta har en mobiltelefon idag. Det har helt enkelt blivit en del av vardagen och att ha en mobil för kommunikation, information och underhållning har blivit helt naturligt för de flesta människor. Framför allt två operativsystem dominerar marknaden för mobiltelefoner och surfplattor. Det ena är iOS som används på iPhone och iPads och det andra är Android som används på flera olika varumärken av smartphones och surfplattor. Android utvecklades först av ett företag med ungefär samma namn som produkten, Android Inc, som 2005 köptes av Google. I och med den standardiserade funktionaliteten har det vissa fördelar gentemot iOS som bara fungerar på apple-produkter.

Utvecklingen

Android utvecklades först ur Linux, ett annat operativsystem, i kombination med andra open-source-mjukvaror, det vill säga mjukvaror som är decentraliserade och kan användas av flera varumärken. Idag finns också Android TV för TV, Android Auto för bilar och Wear OS för armbandsur. Alla har olika specialfunktioner och det finns dessutom varianter på dem för spelkonsoler, digitalkameror och datorer. År 2007 kom den allra första android-produkten ut på marknaden, även om operativsystemet hade utvecklats redan ett par år tillbaka. När det presenterades ägde Google redan produkten och den gjordes till stor del populär med hjälp av Googles redan välkända varumärke.

Global utbredning

Android är det operativsystem som säljer bäst i världen när det kommer till operativsystem på smartphones. I maj 2017 använde mer än två miljarder människor Android aktivt och i Google Play finns det över 3,3 miljoner appar att ladda ned för användare. Det är ett operativsystem som på få år har tagit världen med storm och framtiden kan komma att bli än mer dominerad av Android eftersom det hela tiden arbetas på nya innovationer. Både när det kommer till surfplattor och smartphones är det, bredvid iPhone, det mest välkända operativsystemet. En av anledningarna till detta är just att det kan användas av olika varumärken.